Kaktusi

Ljubav prema zemlji, biljkama i kaktusima sam nasledio od baka. Obe su volele da uzgajaju muškatle, petunije i kaktuse. Uz njih sam i ja to zavoleo. Počeo sam sa muškatlama, fikusima, dracenama i pronašao se kod kaktusa. U početku je to sve bilo nespretno i mnoge biljke su mi uginule. Iz tog perioda ostalo mi je desetak biljaka koje su danas najstarije u mojoj kolekciji. Sa 18 godina sam upoznao druge kaktusare i od tada sam počeo sa ozbiljnim uzgajanjem kaktusa. Danas imam staklenik od 20 m2 i uživam u svakom trenutku provedenom u njemu.

Gajenje kaktusa, moja iskustva

Pokušaću da vam prenesem neka moja iskustva oko uzgoja kaktusa. Način na koji ja uzgajam biljke počev od izbora saksija, zemlje, presadjivanje, svetlost, zalivanje nije imperative za druge uzgajivače već samo želja da lakše pronadju svoj put za ulazak u čudesni svet kaktusa.

Saksije

Da li izabrati plastične ili glinene saksije? Plastične saksije su se pokazale boljim, a evo i zasto. Prvo, jeftije su. Znatno su lakše od glinenih. U njima se biljke ne zalivaju tako često jer zadržavaju duže vlagu i na kraju, lako se peru.

U glinenim saksijama zemlja se brže suši jer zidovi vuku vlagu prema spolja , a sa njom i hranjive materije. Dešavalo mi se, da kad izvadim biljku iz saksije, posle jedne sezone, sav korenov sistem je oblepljen i umršen uz zid saksije. Sredina busena ostaje potpuno prazna. Prednost glinenih saksija je što mogu da umanje efekat preteranog zalivanja, što se kod početnika često dešava.

Takodje, većim biljkama pružaju bolju stabilnost. Estetski mislim da kaktusi ne mogu nikad da izgledaju tako lepo i prirodno kao u glinenim saksijama.

Zemlja

Ono što je najvažnije za supstrat to je, da mora da bude propustan i da sadrži odgovarajuće hranjive materije. Kako ja gajim biljke u Sremu, osnova za supstrat mi je crnica koje stavljam jednu četvrtinu. Još po jednu četvrtinu u supstrat dodajem treset, pesak(jedinicu) i glistenjak. Ovo mi je osnovni supstrat koji trpi izmene ukoliko se radi o nekim specifičnim rodovima. Tako npr. Ferocactusima dodajem više treseta, Astrophitumima više peska itd.

Presadjivanje

Biljke presadjujemo kad prerastu obod saksije i kad koren izadje kroz rupice na dnu. Najbolje da biljke obmotate trakama od novina ili krpe. Tako stisnutu biljku nakrenete sa saksijom na dole, malo lupite i ona polako ispada. Potom sa biljke otresete svu staru zemlju sa korenovog sistema. Go koren malo raspetljajte ako se zamrsio i duge korenčiće skratite makazama. Biljku ne sadimo odmah. Ostavimo je tako bez zemlje na toplom mestu, ne na direktnom suncu, da se zasuše ranice koje smo napravili presadjivanjem. Posle 4-5 dana biljku sadimo tako da korenov sistem bude uspravan. Sadnju vršimo u skoro suv supstrat u saksiju koja je samo malo veća od prethodne. To znači da ostane jedan cm od biljke do oboda saksije. Prvo zalivanje je tek posle par dana.

Svetlost

Pravilno svetlo je jako važno za razvoj kaktusa. Najviše im odgovaraju južne i jugoistočne ekspozicije. Ostale ekspozicije nam sužavaju mogući izbor biljaka za gajenje. Posebno treba voditi računa da biljke ne dobiju opekotine tokom prvih sunčanih dana proleća.

Zalivanje

U period rasta najbolje je zalivati biljke odozdo potapanjem. Saksija se stavi u posudu sa vodom, tako da nivo vode bude, od prilike na 1/3 visine saksije. Kad primetimo da je zemlja mokra saksiju izvadimo na novinsku hartiju koja će upiti visak vode. Najvažnije je da sledeće zalivanje obavimo kad zemlja bude potpuno suva (tj. pobeli). Bolje je zaboraviti i biljku ne zaliti nego na već mokru zemlju dodati jos vode. Najbolje je biljke zalivati kišnicom uz dodatak tečnog djubriva tokom perioda rasta.

Tokom zime biljke se nalaze u periodu mirovanja, tako da se u zavisnosti od temperature prostorije u kojoj se nalaze, ne zalivaju ili se zalivaju vrlo malo.